(46)

Datakapitalismi kriisien maailmassa

äänikirja ja e-kirja


Laitteiden tarkoitus ei ole vain pitää elintarvikkeita kylmässä, vaan kerätä dataa ostoksista, kulutustottumuksista ja perheen ruokarytmeistä. Tieto on kalliimpaa kuin tekniikka.

Data on aikamme arvokkain pääoma. Dataa haalimalla ja hallitsemalla saavutetaan ennennäkemättömästi valtaa - yritysmaailmassa, valtioiden kilpailussa ja sotilaallisesti. Pandemiassa ja sodassa esiin nousee disinformaatio. Facebook, YouTube, Twitter ja TikTok voivat aiheuttaa suurta tuhoa, jopa tappaa. Kun tekoälyn kehitys tuottaa yhä uskottavampaa valetodellisuutta, kuka ottaa vastuun tulevaisuudesta?

Datakapitalismissa kilpailevat amerikkalainen, kiinalainen ja eurooppalainen malli - kasino, kasarmi tai kansankoti. On puolustettava inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta, jos vastassamme ovat ahneus ja sorto.

Ministerinä Timo Harakalla on ainutlaatuinen aitiopaikka datakapitalismiin, ja ennen näkemätöntä on, että hän jakaa oppimaansa vielä tehtävässä ollessaan. Hän on itse ollut pöydissä, joissa päätöksiä tehdään ja valtaa jaetaan - ja osaa kertoa näkemästään selkeästi, jopa hilpeästi.

Keskustelu datavallasta jää helposti arkisemman politiikan jalkoihin. Siihen ei ole varaa. Siksi tämä kirja.



3.7

46 arvosanaa

Mila

13.2.2023

Todella silmiä avaava, ajankohtainen ja asiantunteva tietopaketti. Lukijaystävällisesti kirjoitettu ja tuli pari kertaa naurahdettuakin!

Markus

22.1.2023

Vou! Olipas hyvä kirja! Huomaa että osaa kirjoittaa ja vielä todella mielenkiintoisesta aiheesta ja kiinnostavasta näkökulmasta.