(273)

Avaintodistaja: Pako Kiinan nykypäivän keskitysleireiltä

äänikirja ja e-kirja


Järkyttävä aikalaistodistus Kiinan rangaistussiirtoloista.

Xinjiangissa vuonna 2014 tapahtuneiden iskujen jälkeen Kiinan hallitus on perustanut etnisille vähemmistöille, etupäässä islaminuskoisille uiguureille ja kazakeille tarkoitetun valtavan rangaistussiirtoloiden verkoston. Vuonna 2017 kazakkilainen valtion virkailija ja usean esikoulun johtaja Sayragul Sauytbay joutui itse kiinalaisen sortokoneiston rattaisiin ja hänet siirrettiin uudelleenkoulutusleirille opettamaan muille vangeille muun muassa kiinan kieltä. Siten hän sai nähdä tämän järjestelmän ja leirien epäinhimilliset olosuhteet sisältä päin.

Vuonna 2018 Sayragul Sauytbay yllättäen vapautui ja pääsi pakenemaan Kazakstaniin, minne hänen miehensä ja lapsensa olivat lähteneet jo aiemmin. Siellä hänet pidätettiin kuukausiksi, ennen kuin Ruotsi myönsi hänelle ja hänen perheelleen turvapaikan. Hänen paljastuksensa ovat sittemmin nostaneet Kiinan kommunistisen puolueen Xinjiangin vähemmistöihin kohdistuvat sortotoimet ja rikokset ihmisyyttä vastaan kansainvälisen huomion kohteeksi.

Sayragul Sauytbay on palkittu Yhdysvaltain ulkoministeriön myöntämällä International Women of Courage -palkinnolla vuonna 2020 ja Nürnbergin kansainvälisellä ihmisoikeuspalkinnolla vuonna 2021.

Alexandra Cavelius on freelance-kirjailija ja toimittaja, jonka kirjoituksia on julkaistu monissa arvostetuissa lehdissä. Hän on kirjoittanut useita poliittisia tietokirjoja.


Lukija: Maria Jyrkäs
Kesto:

4.5

273 arvosanaa

Äetmuori

21.4.2024

Hyvä kirja KAMALASTA Todellisuudesta. SUOSITTELEN KAIKILLE. Lukijalle Kiitos.

Elisabet

20.3.2024

Kaikkien pitäisi kuulla totuus Kiinasta! Temu ja Tik tok pitäisi kieltää Suomessa yms. kaupankäynti tämmöisten maiden kanssa!

ANSU

24.1.2024

Huh ja huh. Silmiä avaava teos.