(59)

Auta minut kuolemaan: Armollinen, rikollinen eutanasia

äänikirja ja e-kirja


Mitä täytyy tapahtua, että elämä ei enää tunnu elämisen arvoiselta?

Halu kuolla ilmaisee vahvan toiveen. Sellaisen toiveen, johon verrattavaa on vaikea kuvitella ihmiselämässä. Missä on elämän arvokkuus ja merkitys, kun raajat eivät toimi, hengitys ei kulje ja ainoa, mitä voi tehdä on odottaa kuolemaa.

Kuolinavusta, siis eutanasiasta ja avustetusta kuolemasta, on puhuttu paljon - yleensä puolesta-vastaan-akselilla. Tässä teoksessa pitkään Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen korostaa kuolinavun konkreettista puolta inhimillisen kärsimyksen moninaisuutta unohtamatta. Miksi ihminen haluaa kuolla, mitä se edellyttäisi käytännön ja lainsäädännön tasolla ja miten se nykyisin tapahtuu.

Kun laki ei mahdollista avustettua kuolemaa, ihmiset etsivät apua esimerkiksi tullin ohi tuotavista lääkeaineista. Kirjassa kerrotaan itsemurhaan apua tarjoavista verkkosivuista, lääkkeistä ja muusta, mihin ihmiset epätoivossa tarttuvat. Miksi ministeriön työryhmä kinastelee kuolinavun käsitteistä ja lääkärit juuttuvat keskusteluissa kuolinavusta poteroihinsa?

Lääkäri Juha Hänninen toimi Terhokodin ylilääkärinä ja johtajana 1993-2017. Hänellä on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Hänninen on palkittu lääkäreiden ”Finlandia-palkinnolla”, Konrad Reijowaaran palkinnolla (2011). Hänninen on mukana sosiaali- ja terveysministeriön elämän lopun hoitoratkaisut työryhmässä, jonka eduskunta asetti eutanasia-kansalaisaloitteen jälkeen.


Lukija: Timo Välisaari
Kesto:

4.0

59 arvosanaa

Laura

14.4.2022

Kyllähän se jos aihe kiinnostaa nii oli kovettuu.

Piia

6.4.2022

Pistää ajattelemaan omaa mielipidettään ja omaa tahtoaan.

Jarkko

18.2.2022

Liikaa saman toistoa muuten hyvä.